noord-limburg

Noord-Limburg: de perfecte locatie voor een staycation

Wil je je tijdens je staycation toch een beetje in het buitenland wanen? Dan is Noord-Limburg de perfecte bestemming. Duinen, rivieren, meren en heidevelden in combinatie met gezellige dorpen en interessante musea. Wij geven je tips voor je vakantie in Noord-Limburg.

Het landschap van Noord-Limburg

Het landschap van Noord-Limburg is heel divers. In het uiterste noorden grenst het aan de omgeving van Groesbeek, waar het flink heuvelachtig is. Verder naar het zuiden ligt Nationaal Park De Maasduinen, een uitgestrekt gebied met bossen, heide en een groot meer. Het oosten van Noord-Limburg wordt van Noord-Brabant gescheiden door de Maas. Aan de oevers van deze rivier kun je heerlijk vlak wandelen en fietsen.

landschap-noord-limburg

Nationaal park De Maasduinen

Heidevelden, rivierduinen en grote meren. Dat vind je in de Maasduinen, één van de Nationale Parken in Limburg. Het park is de langste keten van rivierduinen van Nederland en ontstaan onder invloed van wind, water en menselijke aanwezigheid. Lang, lang geleden stroomde de Rijn door dit gebied en was de Maas slechts een zijriviertje van deze grote rivier. De Rijn sleepte op vele plekken zand en grind mee, waardoor de bodem steeds verder uitsleet. Op andere plekken werd dat zand-grind-mengsel weer afgezet, waardoor de bodem daar hoger werd. Vandaag de dag zie je die hoogteverschillen die in de laatste 400.000 jaar gevormd zijn, nog steeds terug in het landschap.

In de laatste ijstijd, tot 10.000 jaar geleden, waaide er een sterke wind over de kale vlaktes van Noord-Limburg. De wind nam zand van de ene kant van de rivier mee naar de andere kant van de rivier, waar toen de duinen ontstonden die nu de Maasduinen vormden. Doordat mensen het land duizenden jaren later gingen gebruiken voor hun landbouw, veranderde het landschap nog verder tot wat hij nu is. Je leert alles over De Maasduinen in het bezoekerscentrum bij Well.

maasduinen-noord-limburg

Wandelen in Noord-Limburg

Je kunt eindeloos wandelen in Noord-Limburg. Bereid je wel voor op hard werken voor je kuiten, want het landschap is hier op veel plekken niet bepaald vlak. Volg één van de wandelroutes in de Maasduinen en wandel tussen duinen en langs heide. Een rondje over het Reindersmeer, met onderweg een trekpondje, mag niet ontbreken in je wandellijstje. Verder naar het noorden vind je de Mookerheide. Het glooiende heideveld is vooral in de nazomer, wanneer de heide in bloei staat, adembenemend mooi. In Noord-Limburg zijn vele gemarkeerde wandelroutes te volgen.

wandelen-noord-limburg

Fietsen in Noord-Limburg

Met de wind in de haren door bossen en over heide fietsen, met misschien een frisse duik in één van de rivieren of zwemplassen. Dat kan al fietsend in het landschap van Noord-Limburg. Fietsen in Limburg is een goede uitdaging voor je beenspieren. Ben je het niet zo gewend, dan kun je natuurlijk ook een e-bike of een e-chopper huren. Je kunt natuurlijk ook de relatief vlakke oevers van de Maas volgen.

In Noord-Limburg vind je een uitgebreid knooppuntennetwerk. Zo kun je makkelijk je eigen fietsroute langs de hoogtepunten van Noord-Limburg maken. Je kunt natuurlijk ook even de provinciegrenzen oversteken en tussen de wijngaarden van Groesbeek fietsen. Je kunt je fietsroute zo lang maken als je zelf wilt. Voor een langere fietstocht maak je een rondje om de Maasduinen. Wil je minder lang op pad? Dan snijd je halverwege gewoon af. Maak ook zeker een stop in gezellige dorpjes zoals Arcen en Gennep.

–> Tip: je kunt ook eens een e-chopper huren en op pad gaan in Noord-Limburg.

fietsen-noord-limburg

Leuke dorpjes

Het stadje Gennep staat bekend om zijn gezellige historische centrum. Bezoek de oude gebouwen en geniet van een drankje op het centrale plein. Ook Arcen heeft een gezellig centrum en ligt aan de Maas. Geniet van een ijsje met uitzicht op de rivier en omliggende landerijen. Net over de provinciegrenzen vind je Cuijk en Nijmegen. Perfect voor shoppen, een lesje geschiedenis of een museumbezoek.

dorpjes-noord-limburg

Kastelen in Noord-Limburg

Je zou het misschien niet verwachten, maar in Noord-Limburg staan aardig wat kastelen. De noordelijkste is het spierwitte Jachtslot Mookerheide uit 1902. Wandel door de tuinen en kassen en neem een kijkje binnen. In de Maasduinen staat de ruïne van Kasteel Blijenbeek, dat vastgelegd is in documenten uit 1405. Een oud kasteel dus, waar in 1945 een bijzondere strijd plaatsvond. Een paar Duitse parachutisten weigerden het kasteel te verlaten en wisten de Britse militairen dagenlang buiten de deur te houden. In het zuidelijke puntje van de Maasduinen ligt het Kasteel Arcen, met een prachtige, grote tuin. Koop een kaartje en bewonder het kasteel van binnen, voordat je door de thematische tuinen wandelt.

kastelen-noord-limburg

Kamperen in Noord-Limburg

Wil je optimaal genieten van Noord-Limburg? Dan blijf je een paar nachtjes slapen. Dat kan heel comfortabel in onze bijzondere tenten. Geniet van de grote ramen met uitzicht van onze Panorama Dome of van de uitgebreide luxe in onze Sunfield Tipi. Je bent natuurlijk ook van harte welkom in ons theehuisje. Wij zorgen dat je volledig kunt ontspannen. Een ontbijt op bed, lekker badderen in de hottub en dineren in de kas: het kan allemaal.

kamperen-noord-limburg

Kom bij ons logeren!

Je leest het al: in het noorden van onze zuidelijkste provincie is genoeg te beleven. Wil je de sleur doorbreken met een paar daagjes weg? Ga dan op microavontuur in Noord-Limburg. Blijf je langer? Dan hebben wij natuurlijk ook genoeg tips voor fijne bezienswaardigheden in de omgeving. Boek nu je verblijf en laat de voorpret beginnen!

glamping-noord-limburg

Laat een reactie achter