nationale-parken-in-limburg

Ontdek de Nationale Parken van Limburg per fiets of te voet

Eindeloos genieten in de uitgestrekte natuur? Limburg is rijk aan drie Nationale Parken: Nationaal Park De Maasduinen, Nationaal Park De Groote Peel en Nationaal Park De Meinweg. Ieder natuurgebied kenmerkt zich door een unieke variatie aan landschappen, flora en fauna. Ga op avontuur en ontdek de Nationale parken van Limburg per fiets of te voet.

Nationaal Park De Maasduinen

Op zo’n twintig minuten rijden van Parc Buitengewoon vind je Nationaal Park De Maasduinen. Met 4.500 hectare uitgestrekte natuur waar azuurblauwe meren, zandduinen, vennen, heide en bos elkaar afwisselen, waan je je hier in het buitenland. Daarbij vind je in Nationaal Park De Maasduinen de langste rivierduingordel van Nederland, die in duizenden jaren is ontstaan door een samenspel van water, wind en mens.

Wandel langs het azuurblauwe Reindersmeer, dat in 2020 werd uitgeroepen tot het mooiste meer van Nederland, of spot Schotse Hooglanders in het noordelijke gedeelte van het nationaal park, het Quin. In De Maasduinen zijn maar liefst 17 wandelroutes uitgezet, te herkennen aan gekleurde paaltjes. Een kaart of Google Maps zijn dan ook overbodig, waardoor je zorgeloos kan genieten van een wandeling in de natuur.

Verken je de natuur liever op de fiets? Dat kan! Er lopen talloze fietspaden door Nationaal Park De Maasduinen, waarbij je het beste gebruik kan maken van het fietsknooppuntennetwerk. Hiermee kan je gemakkelijk zelf een route uitstippelen die past bij jouw wensen. Fiets bijvoorbeeld langs het Leukermeer, het Reindersmeer, de Maas, Kasteel Bleijenbeek of het kasteel van Well. Ben je op pad en heb je geen eigen fiets mee? Bij Fietsverhuur Noord Limburg bij het Leukermeer heb je de keuze uit verschillende fietsen zoals e-bikes, mountainbikes en tandems.

nationale-parken-in-limburg

–> bekijk hier meer tips voor fietsen in Limburg

Nationaal Park De Groote Peel

Op de grens van Limburg en Noord-Brabant vind je Nationaal Park De Groote Peel. Het nationale park is een hoogveengebied van zo’n 1.400 hectare dat voornamelijk bestaat uit moerassen, uitgestrekte heide, bossen, struikgewassen en waterplassen. In dit waterrijke natuurgebied haal je als vogellaar je hart op, want met zo’n 200 vogelsoorten is Nationaal Park De Groote Peel een waar vogelparadijs. En wist je dat De Groote Peel één van de weinige natuurgebieden in ons land is dat niet doorkruist wordt door autowegen? Waan jezelf in een uniek stukje Nederlandse natuur en kom helemaal tot rust.

Wandel over knuppelpaden (houten paden) en smalle zandpaden en ontdek de vele wandelroutes die Nationaal Park De Groote Peel doorkruisen. Een van de mooiste wandelroutes is de Mussenbaan-route, waarin je alles ziet wat het nationaal park te bieden heeft. De wandelroute brengt je langs de Meerbaansblaak, die door Staatsbosbeheer is uitgeroepen tot de Nachtwacht van De Groote Peel. Sta stil en kijk uit over de weidsheid, het water en de vele vogels. Het water weerspiegelt de Hollandse luchten en trakteert je bij ieder bezoek op een ander uitzicht.

Naast wandelen kan je ook heerlijk fietsen in Nationaal Park De Groote Peel. Geniet van prachtige vergezichten, spot broedende vogels of fiets over de vele knuppelbruggetjes die het waterrijke natuurgebied met elkaar verbindt. Stippel zelf je route uit of ontdek bestaande fietsroutes via het fietsknooppuntennetwerk.

nationaal-park-bezoeken-in-limburg

Nationaal Park De Meinweg

Het Nationaal Park De Meinweg kenmerkt zich door een uniek terrassenlandschap, met steile overgangen tussen de terrassen die zijn ontstaan door verschuivingen van de aarde. De hoogteverschillen tot wel 50 meter en een gevarieerd landschap van bossen, vennen, heide en beekdalen maken het natuurgebied de moeite waard om per fiets of te voet te ontdekken. Dwaal door Nationaal Park De Meinweg en ontdek de rijke flora en fauna die het natuurgebied te bieden heeft. Misschien spot je hier zelfs wel een adder!

Geniet van uitgestrekte natuur en wandel over zand- en bospaden tussen de prachtige heide door. Volg de gekleurde paaltjes langs de wandelpaden en ontdek de vele wandelroutes die het nationaal park doorkruisen. Voor de fietsliefhebbers heeft Staatbosbeheer een schitterende fietsroute van 36 kilometer uitgestippeld, waardoor je in één route op alle mooie en bijzondere plekjes van Nationaal Park de Meinweg komt. Daarnaast is er een ruiterroutenetwerk van zo’n 40 kilometer, waardoor je het natuurgebied zelfs te paard kan verkennen.

Tip: ontdek de nationale parken van Limburg vanaf Parc Buitengewoon

Parc Buitengewoon is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoekje aan de nationale parken van Limburg. Kom gezellig logeren in onze luxe glamping-accommodatie nabij de Maasduinen. Geniet jij na een lange wandeling of fietstocht bij een vuurtje in de Sunfield Tipi Sunset of het Buitenhuuske?

–> bekijk hier al onze tips voor een microavontuur in Limburg

nationale-parken-limburg-overnachten

Laat een reactie achter